Voortassen
 
Meldingen
Alles wissen

Voortassen

Pagina 2 / 2
 
Donateur

Dit is al een ouder berichtenlijntje, maar ik stuitte er toevallig op en vind het heel prettig om alle verschillende ervaringen te lezen.

Tot nu toe fiets ik zelf met ongeveer ±15 tot ±17 kg kg aan bagage. Dit is inclusief tent en simpele kookspullen. Alles zit achterop, in twee tassen en een tentje onder de snelbinder. (Behalve water en stuurtas). Ik fiets in de regel alleen.

Geen problemen ondervonden qua bagage tot nu toe. Maar ik komend voorjaar ga ik op pad door het centraal massief. (midden Frankrijk route) Dat zijn wat meer hoogtemeters dan ik normaal gesproken fiets. Een vriend vertelde me dat ik dan toch echt het gewicht beter moet verdelen en echt voortassen nodig heb. Dat zou aanmerkelijk gemakkelijker en prettiger fietsen bergop. 

Ik lees hierboven heel verschillende ervaringen en twijfel nog tussen: Voortassen te kopen. Tent (2kg) aan het stuur te hangen zoals bikepackers doen. Of het gewoon lekker zo laten, omdat het altijd prima gaat. 

Heeft iemand een nuttige tip voor me?

-Voortassen wel/niet in de bergen. 

-Tentje aan het stuur in plaats van voortassen?

- Met 15 kg bagage, geen voortassen nodig

 

(Pas bij +17% helling merk ik dat mijn voorwiel iets van de grond komt, maar dat is sowieso niet lekker fietsen, hahaha)

 

Alvast bedankt!

Allemaal een fijne fietszomer gewenst!

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 27 maart 2023 09:45
Donateur

Ik fietste vorig jaar via de Reitsmaroute naar Rome. Dan kom je qua bergen de Alpen en de Apennijnen tegen. De Apennijnen zijn qua pittigheid zwaarder dan de Alpen, maar ik heb geen last ondervonden van het feit dat ik alles achterop had. Er was één kort klimmetje van 18%, direct na een bocht, dus een aanloop nemen was niet aan de orde. Ik heb dat stukje gelopen, en toen voelde ik wel dat het voorwiel de neiging had om los te komen. Maar goed, toen miste de fiets ook ruim 70 kg gewicht, dat zal zeker gescheeld hebben.

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 27 maart 2023 10:04
Donateur

Ik rij met voor- en achtertassen en een stuurtas. Ongeveer 15 kg bagage. Zo heb ik ruimte genoeg om alles overzichtelijk in te pakken. Dat scheelt gepuzzel bij het inpakken en gezoek bij het uitpakken. Alleen de tentstokken passen niet in een tas en liggen op de bagagedrager.

Over de bepakking bij het klimmen (<10km/h) zou ik me niet zo'n zorgen maken. Vooral bergaf (>60km/h) is het belangrijk dat het gewicht goed verdeeld is en het zwaartepunt zo laag mogelijk ligt.

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 27 maart 2023 15:16
Donateur

hallo Marijke

Ik rij ook altijd met alles achterop.

Als je je fiets bij het zadel, dwz in het midden op kan tillen (n stukje hè, denk om je rug!) dus min of meer horizontaal van de grond krijgt, zit t wel goed met de verdeling ( alles er op, ook stuurtas en water).

Als dat helemaal niet lukt, kijk dan nog eens naar wat je allemaal meesleept!

Meestal te veel.

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 25 april 2023 19:13
Pagina 2 / 2