Ik ben een nieuwe in het vakantiefietsen, wel heb ik veel ervaring met wandeltochten, bergbeklimmen etc. Dus ik weet hoe ik goed moet pakken en denk nu dan ook dat ik geen voortassen nodig heb voor mijn fietskampeervakanties. Een van mijn bezwaren is dat het mij naar fietsen lijkt met voortassen en…… hoe meer ruimte hoe meer je meeneemt.
Wat is jouw reden geweest om deze wel aan te schaffen?
Eigenlijk geen antwoord op je vraag, maar eerder een ondersteuning. Ik gebruik ook geen voortassen. Twee achtertassen en zo'n Ortlieb Rack-pack. Die laatste probeer ik zo leeg mogelijk te houden: mijn tent als hij droog is, wat klein grut wat je zo voor het grijpen wil hebben, en je kunt er prima je dagelijkse boodschappen in kwijt. Daarnaast gebruik ik wel een stuurtas voor de 'kostbaarheden' en een enkele snack.
Hoi Vivian,
Wij fietsen nooit met voortassen omdat wij alles met gemak in 2 ortlieb achtertassen kwijt kunnen, ook tentspullen. Dat fietst heel stabiel. Wel hebben we een lichte stuurtas voor geld, regenjack en iets te eten. Dat betekent wel dat wij de keus maken voor basic en niet voor luxe: ofwel dat je net zoveel (of weinig) meeneemt als op wandelvakantie, max 10 kg. Dus geen leuke stoeltjes of hele pannenset maar een zitmatje en 1 pan. Kookspullen meenemen is veel gewicht en daarom beviel het ons de laatste jaren ook heel goed om geen kooktoestel mee te nemen maar een superlichtgewicht waterkokertje waarmee je gemakkelijk een maaltijd met noedels kan maken in combinatie met een salade. Wij deden dan even de stekker in een stopcontact bij het toiletgebouw oid (denk aan eurostekker). Afhaalmaaltijden en maaltijden in supermarkten zijn tegenwoordig ook heel goed te krijgen in bewoond gebied.
Sinds de smartphone kan je ook enorm besparen op papier bv door boeken te vervangen door digitaal. Dus bv geen boeken/ebook mee te nemen maar e-boeken lezen via een app op je mobiel(bv aldiko of kobo app). Een routeboekje met achtergrond informatie kan je thuislaten als je foto's maak met je mobiel van de bladzijden die je nodig hebt. Verder navigeren wij op de smartphone ook de route met Gpx via de app OsmAnd (Open street map). Dan heb je wel profijt van een smartphone met extra grote sd kaart, een hele goede batterij en een powerbank. Het beste bereid je dit alles thuis goed voor zodat je de kaarten en tracks al hebt gedownload thuis via wifi (kaarten zijn grote bestanden). Wij vinden persoonlijk de app OsmAnd veel gebruiksvriendelijker (en veel goedkoper) dan bv Garmin.
Groeten Ingrid
Wij fietsen wel met voortassen. Met veel proppen zou ik ook zonder kunnen maar ik vind het fijn om wat extra ruimte te hebben voor bv boodschappen.
in de voortassen heb ik dingen waar ik makkelijk bij wil kunnen. Bijvoorbeeld regenkleding maar ook een deel van onze keuken zodat we onderweg koffie, thee en soep kunnen maken. Achterop heb ik de tent liggen dus de toegang tot mijn achtertassen is lastiger.
Ik denk dat wij meer meenemen dan anderen. Ik vind een stoeltje bijvoorbeeld erg fijn. Dus de voortassen zijn eigenlijk wel nodig. Ik heb er geen last van want op fietsvakantie heb ik geen haast dus als het wat langer duurt omdat ik zwaarder ben, vind ik geen probleem.
Dank je wel, Peter. Je antwoord bevestigd inderdaad mijn vermoeden. Ik was vergeten te schrijven dat ik ook een rackpack gebruik in de vorm van de flightpack waar mijn rugzak ingaat tijdens vluchten.
Dat is een interessante tip over het waterkokertje, Ingrid. Daar ga ik eens over nadenken. En ik moet mij nog orienteren op het gebruik van digitale routes etc. Wat jullie doen klinkt erg goed en handig in gebruik.
Hans, bedankt voor je antwoord. De reden waarom klinkt heel zinnig, wel ik ben blij om te lezen bij alle reacties dat de balans op de fiets blijkbaar goed genoeg is met alleen achtertassen. Ik heb tot nu toe altijd bespaard op luxe items en ruimte, omdat ik alles op mijn rug moest dragen. Maar ik heb mijn kleine buikschuivertje al ingeruild voor een groter tentje. Dus wie weet waar het eindigt!
Gezien de andere reacties, ga ik voorlopig alleen met achtertassen en een soort rackpack fietsen. Eerst eens kijkenn hoe dat bevalt.
Ik fiets al jaren met voortassen, achtertassen en rack-pack. Onderweg kan een regenjack even snel uit de voortas gepakt worden, maar ook kookspullen zitten er in. Echter nu mijn slaapzak gecomprimeerd wordt tot de grootte van een steelpan, het slaapmatje van Exped ook gewoon in de achtertas past en de tent ook een factor 2 kleiner is geworden, rijst de vraag : waarom neem ik zoveel ruimte mee op de fiets. Ik speel juist met de gedachte om de rackpack thuis te laten en met front+back rollers en stuurtas op pad te gaan.
Ik ben benieuwd waar je voor gaat kiezen. Laat het mij weten en succes met keuzes maken.
Bij ons past het met moeite wel in alleen achtertassen, maar we kiezen ervoor meer luxe mee te nemen, ik fiets dan met voortassen, mijn vrouw zonder. Ik vind koken voor de tent te leuk, dus Trangia mee. Mijn rug wordt niet blij van een zitmatje zonder leuning, dus stoeltjes mee. En zo maakt iedereen keuzes. Gelukkig maar. 😉
Ha ha. Als ik dit zo lees weet ik zeker dat wij veel te veel meenemen. Mijn vrouw heeft alleen stuurtasjes en twee achtertassen. Ik heb ook nog twee voortassen. Daarin heb ik dan regenkleding, reparatiesetjes etc. Maar ... nu komt het ... wij kamperen niet eens. Wij maken gebruik van B&B's, hotelletjes etc. Daardoor hebben we iets meer ruimte om wat verschillende soorten kleding mee te nemen wat wel handig of leuk kan zijn, afhankelijk van wat je nog meer doet (we willen nog wel eens een luxe restaurant aandoen bijvoorbeeld). Nodig is het niet, fijn wel.
Voor de stabiliteit hoef je je geen drukte te maken. Met en zonder voortassen fietst hartstikke fijn.
Toch wel alleen sterrenrestaurants, hoop ik?🫠
Ik gebruik ook voortassen. Ik zie twee voordelen. Een betere gewichtsverdeling tussen voor en achter. En je kunt wat systematischer pakken en de voortassen gebruiken voor alles waar je onderweg bij wilt kunnen en de achterassen voor je kampeerspullen, reservekleding etc. Maar als ik niet zou kamperen, zou ik het ook zonder doen.
Het maakt uit of je alleen op pad gaat of met twee personen. Een aantal zaken neem je in het laatste geval niet dubbel mee. Met name kookspullen, gereedschap, reserveonderdelen, route- en navigatiespullen. Ik fiets altijd alleen, ik kook altijd zelf (en eigenlijk nooit kant-en-klaar maaltijden). Bovendien heb ik een vrij ruime tent (Hilleberg Nammatj 2GT). Zo heb ik twee voortassen en twee achtertassen nodig. De tent ligt in de lengte richting op de bagagedrager. Ik ben ervan overtuigd dat mijn fiets beter in balans is met het gewicht verdeeld over 4 tassen (voor en achter), dan wanneer alles achterop zit.
Frans
Dank jullie wel Frans & Frans. Ik ga het merken deze zomer of het mij bevalt met alleen achtertassen. Ik gun mijzelf in ieder geval meer luxe dan met wandelen.
Toch wel alleen sterrenrestaurants, hoop ik?🫠
Was het maar altijd zo'n feest! Zo'n nette kleding nemen we nou ook weer niet mee, ha ha. Alhoewel we wel eens een sterrenrestaurant op fietsvakantie hebben aangedaan (Merlet in Schoorl op een rondje door Friesland en Noord-Holland).
Ik rijd zonder voortassen maar wel met de grootste Ortliebs achter (ik geloof zo'n 70 liter). Hier gaat alles in, stoeltje, slaapzak, tent, veldbed, pannensetje en brander + extra gaspatroon en een beetje kleding. In de stuurtas heb ik kostbaarheden, kaarten en regenkleding. Ik rijd digitaal met Locus kaarten (ook Open Straat Maps). Achter op de tassen heb ik een rollerpack van 30 liter, hier doe ik boodschappen in en eten voor onderweg.
Daarnaast heb ik ook altijd een klein beetje gereedschap bij me en 2 reserve binnenbanden.
Succes met je keuze.
Dat ziet er uit als comfortabel fietsen. 👍
De keuze om wel of geen voortassen te gebruiken bleek bij mijn fiets niet vrijblijvend. Ik fiets met kampeer- en kookspullen en ondanks vedergewicht blijk ik niet zonder voortassen te kunnen fietsen. Mijn fiets met 26 inch wielen heeft dan te weinig druk op het voorwiel en komt zelfs los van de grond als ik het op de standaard neerzet. Mijn advies om wel of geen voortassen te gebruiken zou ik daarom ook proefondervindelijk testen.
Hallo Ger, ondertussen heb ik al wat meerdaagse tochten ondernomen in Nederland met tent etc. Het gaat prima qua verdeling van het gewicht en de hoeveelheid spullen. Mijn fiets heeft gelukkig geen last van bokkigheid met alles achterop.
ik kan me wel voorstellen dat ik volgend jaar wel voortassen koop als ik Europa intrek.