Wij fietsen met 2, en hebben twee tenten die we kunnen meenemen, ieder met eigen voor- en nadelen:
Nigor WickyUp 4 met volledige binnentent. Voordelen: licht (minder dan 3 kg incl. Footprint), compact in te pakken, heel snel op te zetten, ruim. Nadelen: ingang niet afgeschermd bij regen, oppassen bij opzetten dat er afstand blijft tussen binnen en buitentent.
Vango Galaxy 300. Voordelen: Hel ruime voortent met veel lichtinval door bovenraam. Relatief goedkoop. ‘Lekkere’ stof om af te spannen. Los kuipzeiltje voor in de voortent. Nadelen: niet compact in te pakken. Bijna 5 kg incl. Footprint. Kost iets meer tijd om op te zetten.
Wij kiezen afhankelijk van de reis voor de tent die we meenemen. Bij verwacht slecht weer, meer nachten op 1 plek, weinig hoogteverschillen nemen we de Vango mee. Als gewicht belangrijk is, de bestemming zonnig en het een trektocht wordt met bijna dagelijks fietsen gaat de Nigor mee.
Wat zijn volgens jullie de voor en nadelen van de tent die je hebt?
Ik gebruik een Robens één stoks tent. Voor mij alleen ruim genoeg.
Als nadelen:
1 e : kan niet zelfstandig staan dus altijd haringen nodig
2 e: de binnen tent zit vast aan de buiten tent. Als de set nat opgerold wordt is de binnentent dus ook
nat.
Zoals ik in het voorsteltopic al zei heb ik, als ik alleen op pad ben, een MSR Hubba Hubba HP. Officieel een tweepersoons tent, maar zoals gebruikelijk kun je gerust 1 persoon aftrekken van het door de fabrikant opgegeven aantal personen. Ik houd mijn tassen altijd buiten de tent, en mijn matje ligt in het midden van de binnentent zodat ik links en rechts ruimte heb om er een rommeltje van te maken.
Het belangrijkste nadeel van de tent vind ik dat je de binnentent eerst moet opzetten, en dan de buitentent er overheen. Met regenachtig weer is dat niet ideaal. Je kúnt de buitentent wel eerst doen, maar dat is, vind ik, toch wel een beetje gepruts, iets waar je juist bij regen niet op zit te wachten. Afgezien hiervan vind ik het een heerlijk tentje.
Als ik samen met mijn vrouw op pad ben gebruiken we onze Nigor Oriole, die we vorig jaar hebben aangeschaft als vervanging van een Perry Sport tent die we al sinds 2008 hadden en die was gaan lekken. We zijn met de Oriole nog niet tegen evidente nadelen aangelopen, maar daarvoor hebben we hem misschien nog te kort in gebruik. Hij is in elk geval heerlijk ruim, en met slecht weer kunnen we zelfs op stoeltjes in het voorportaal zitten.
Ik heb sinds 2013 een Hubba Hubba (2 pers) van MSR voor gebruik alleen. Ik herken me in je verhaal van de regen bij het opzetten. Maar verder toch ook de ideale tent als het regent. Je kan er rechtop inzitten (met een laag stoeltje als Helinox Ground Chair of Mayfly) naast je bed. Ook je bagage buiten staat droog onder de "voortentjes" waarbij je ("voorzichtig!")ook nog iets kan opwarmen. Voor het gewicht hoef je het niet te laten weegt weinig en is heel klein op te vouwen en past mèt een footprint goed in de zak. Er is ook een kopie bij Triathlon, daar is een kennis ook heel tevreden mee.
Op YouTube kan je zien hoe iemand zijn Hubba Hubba in de regen opzet
Zelf heb ik de Elixer 2 bevalt prima
Wij hebben een koepeltje en een tunneltent. Qua gewicht en pakvolume schelen we weinig maar de tunneltent heeft een veel grotere ruimte. Als we langer op pad gaan is de tunneltent fijn omdat je ook binnen kunt koken bij regen. Maar een koepeltentje vind ik toch het fijnst opzetten want hij kan los staan.
Het grootste nadeel van beide, en van kunststof tenten in het algemeen, is de condensvorming. Vaak is de tent van binnen natter dan van buiten 🙄
Wij hebben een koepeltje en een tunneltent
zijn we natuurlijk benieuwd naar welke..
zijn we natuurlijk benieuwd naar welke..
Ja, je hebt gelijk. Ik zal wat duidelijker zijn.
De koepel is een MSR Hubba Muttha (3 persoons).
De tunneltent is een Nigor. Nu heet hij Apteryx maar toen ik hem kocht heette hij anders. Ook een drie-persoons want de twee persoons vinden we net te krap.
goede keuze, onze Oriole3 >350 keer opgezet en weer in de zak. Net de elastieken in de stokken vervangen (waren verteerd), verder nooit problemen ervaren.
Voor mij alleen heb ik een MSR Hubba Hubba NX 2 persoons in de kleur rood/zilver.
Dat laatste is een mooie kleuren combinatie maar erg licht t.o.v. de groene uitvoering (ik denk dat de groene wat donkerder blijft als het licht begint te worden).
De tent staat heel snel opgezet. Ik ervaar het dus niet als een nadeel wanneer je in de regen je tent moet opzetten, het is namelijk zo gedaan. Wat ik wel een (klein) nadeel vind, is de lengte van de opgeborgen/opgevouwen tentstokken, deze hadden nog wel 10 tot 15 cm korter gekund (maar heel erg is het niet).
Erg tevreden over de tent!
Ik gebruik een WickyUp3. Ook als ik alleen ben. Vooral gekozen vanwege de hoogte. Ik kan er met met Chaire One gewoon in zitten.
bij lange tochten of regenachtige gebieden neem ik nog een extra tarp mee (3x3m) en een stok. Deze kan ik dan al “voortent” gebruiken om onder te koken of zitten.
Wat ik wel een (klein) nadeel vind, is de lengte van de opgeborgen/opgevouwen tentstokken, deze hadden nog wel 10 tot 15 cm korter gekund (maar heel erg is het niet).
Tip: Ik heb een kleine tent van Wild Country (net kapot gegaan bij een trip in Noord Engeland) en die stokken waren ook lang. Ik hield deze apart van de tent en kon ze net kwijt onder de bagagedrager (dus onder de spijlen), vastzetten met een goed elastiek. Zo geen last van als je nog een tas meeneemt (in mijn geval een rack-pack) en de tent is dan heel klein op te vouwen (geen last van de stokken).
Groet,
Anno
Leuk topic, ik voeg er ook nog eentje aan toe...
Big Agnes copper spur ul 3 persoons
Voor twee personen prima ruim genoeg.
Voordelen
Weinig gewicht, 1.70 kg, wel ruim.
snel op te zetten zonder haringen
Tentstokken aan 1 stuk als een spin, poten kun je snel in klikken in de hoeken.
Tentstokken zijn een heel kort pakketje, kan zo in de fietstas, of aan frame.
Redelijke hoge tent, ik kan er in zitten met mijn stoel.
Lekker veel gaas, dus luchtig.
Twee uitgangen met bergruimte aan beide zijkanten, voor stoeltjes, tassen schoenen etc..
handige vakken en lussen overal, hou ik van.
Handige ritsen die goed werken.
Nadelen
Inregen gevaar bij openen, in en uit gaan.
Vooral geschikt in warme gebieden vanwege veel gaas in de binnentent
Ook op te zetten zonder buitentent bij droog en warm weer. Leuk sterren kijken.
Duur in verhouding met een tent van de decathlon...
Ik ben er totaal tevreden over en blij.
Zelfs op solo fietstocht neem ik deze 3 pers. tent mee.
Ik heb in de loop der jaren vele lichtgewicht tentjes gehad, onder andere 2 Slee 1 stokkers (1x nieuw Bries en 1x 2e hands Passaat, lang geleden hoor!) gehad, een Esvo 2stokker looptentje,n kleine Tatteljee ribstopnylon koepel en n grotere van spec lichtgewicht katoen gehad.Tevens een Birdland koepel van polyesterdoek.
Op dit moment heb ik ook een Hillberg Nallogt3p die ik eigenlijk niet gebruik.
Sinds 2013 toen ik mijn eerste Zpacks ultralight enkeldaks!! (440gr) looptentje ( aanschafte (€500) ben ik gezwicht voor dit merk.
Gewoon rechtstreeks gekocht vanwege gewicht en verhaal er achter (was toen heel erg nieuw materiaal) en op laten sturen vanuit de USA.
Daarna in 2017 mijn huidige triplex Zpacks enkeldaks!! (€700) (eveneens rechtstreeks) (onder protest ,we hadden nog een Hillberg van 4 jaar oud) gekocht.
655 gram 3 persoons (=2 grote volwassenen), doek wordt nooit slap ( supersterk hitech Dyneema, ontwikkeld voor oa Volvo Oceaan Race) neemt geen vocht op, zo ongeveer geen condensvorming in tent door doordacht ontwerp, extreem koel in de zomer in de volle zon, omdat grondzeil wordt niet vastgezet met haringen mogelijkheid om met scheerlijn hele onderzijde te liften en dus grondzeil buitenkant te drogen na de nacht.Volledig muskietdicht.
ieder zijn eigen in/uitgang:dwarsslaper dus, handig bij plasje s'nachts.
Mooie binnenruimte en hoogte (ik ben 190cm), ook genoeg privacy, ondanks lichte kleur.
Ik gebruik hem met Hillberg haringen deze zijn, bijna lichter, en veel sterker, dan titanium haringen.
Mijn vrouw is ook om! Wereldtent dus.
Slijtage tot nog toe:
ongeveer nul.
Is trouwens in de VS al voor de 5e keer op rij "beste tent" in ultralight segment bij www:Outdoorgearlab
Nadelen??
Ja, hij is extreem licht in gewicht maar ook heel licht!!van binnen dus oppassen met lantaarnpalen, toiletgebouwen etc en altijd vroeg wakker: maar misschien is dat wel een voordeel!