Meldingen
Alles wissen

Fietsen in Portugal

 
Donateur

Ik ben op zoek naar het boekje “Fietsen in Portugal” van Luc Oteman.

Dit is een boekje uit 2000 en hierin worden routes in heel Portugal beschreven.

Later is er ook een boekje van Luc verschenen over fietsen in Zuid Portugal, dat is reeds in mijn bezit .

Het boekje dat ik zoek is gedateerd maar er is voor het gebied ten Noorden van Lissabon weinig informatie beschikbaar.

Philip

Citeren
Onderwerp starter Geplaatst : 26 april 2022 17:19

Hoi Philip.

 

Ik kan je niet helpen aan het boekje. Ik heb wel ten noorden van Lissabon gefietst.

Op deze pagina kun je een overzicht en een kaartje vinden.

En op deze pagina links naar de blogs. Vanaf dag 59 zitten we in Portugal.

Vraag gerust als je nog wat wilt weten.

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 27 april 2022 20:55
Donateur

 

Er is veel informatie over fietsen in Portugal bij www.ecovias.pt, ook in het Engels. Het Road Book Portugal 2022 voor fietsers met vele routes en gpx-tracks is net uitgegeven: https://ecoviasportugal.sellfy.store/p/road-book-2022-national-cycle-touring-network-en/. Er zijn nu 6409 km fietsroutes beschreven, met 148 secties, kaarten en gpx-tracks en 19 lange afstand routes. E.e.a. wordt met crowd funding gefinancierd. Omdat ik eerder producten afnam, kreeg ik het laatste road book met 80% korting voor €12,80. 

Ik heb een huis ten noorden van Lissabon en fiets er regelmatig. Sinds 2000 is er enorm veel verbeterd voor fietsers in Portugal. Voor vragen kunt u mij contacten via dit forum. 

Dit bericht is gewijzigd 2 jaar geleden 2 keer door Jeroen Franken
BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 30 april 2022 13:27
Trudie en Frank reageerden
Donateur

Wij willen in september langs de Portugese kust gaan fietsen via de Eurovelo 1. Er bestaat geen routeboekje van .Kunt u hier iets over zeggen? Is de route goed aangegeven en fietsbaar. Ik weet van vroeger nog dat er soms akelig hard en onverantwoord wordt gereden door Portugese automobilisten. Dus zijn er veel vrijliggende fietspaden/wegen?

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 20 juli 2022 18:15
Donateur

Beste Peter,

Er is wel een routeboekje voor EV1 in Portugal, te kopen via https://ecoviasportugal.sellfy.store/p/road-book-2022-national-cycle-touring-network-en/. Deze website geeft prima informatie in het Engels, inclusief digitale routekaarten. 

Ik heb zelf een deel van EV1 (Porto naar Lissabon) gefietst in juni van dit jaar. Alleen op enkele stukken is deze route duidelijk aangegeven. Dus de routekaart op je navigatie-apparaat is wel aanbevelenswaardig. Op de meeste delen is de weg goed begaanbaar, al zitten er ook een paar steile afdalingen tussen op gravelpaden, waarop het moeilijker fietsen was. Grote stukken van de route zijn fietspad waarop het prima en veilig fietsen is. 

De Portugese verkeerswetgeving is de laatste jaren aangepast met meer oog voor fietsers. Auto's moeten 2 meter afstand tot fietsers houden. Dat doet lang niet iedereen maar het is wel veel veiliger voor fietsers geworden op de Portugese wegen. Ik kom nu 20 jaar in Portugal en het rijgedrag van de gemiddelde Portugees is in deze periode duidelijk verbeterd. Diverse steden zijn nu fietsvriendelijk gemaakt met een maximum snelheid voor alle verkeer van 30 km/u, fietspaden, etc. Op mijn route van Santiago naar Lissabon heb ik geen onveilige situaties meegemaakt, zelfs niet op doorgaande wegen. Vooral in Noord-Portugal zijn het bijna allemaal fietspaden langs de kust. 

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 21 juli 2022 11:51
Donateur

Langs de Atlantische kust in de Algarve tot een eind onder Lissabon heb je de Rota Vicentina, een van origine wandelroute langs de costa Vicentina (een prachtige kuststrook).

Sinds kort is er ook de Rota Vicentina voor fietsers. Die volgt grotendeels de wandelroute maar niet altijd. De wandelroute gaat soms vlak langs het strand over rotsen. Dan gaat fietsroute over een landweg een paar 100 m meer binnenland in. In september is het daar nog zeer warm. Ik zou dan zeker voor een lange lunch gaan tussen 12u en 15u in één van de vele restaurants langs het strand. Een dagmenu is niet duur.

De beste optie voor fietsroutes in heel Portugal is de al eerder vermelde digitale fietskaart van Ecovias, met als ondertitel 'National cycling touring network'. Het is een PRIVÉ initiatief om een digitale fietskaart voor heel Portugal te maken gebruik makend van de (schaarse) fietspaden en locale niet te drukke wegen (wat niet altijd lukt).
Jaarlijks brengen ze een nieuwe versie uit van de digitale fietskaart (+ GPS tracks) met bijkomende routes. De initiële aankoop is vrij duur (immers privé inititief), maar nieuwe versies kan je voor 20 % van de prijs aanschaffen. Op een overzichtskaart (zie website) kan je zien voor welke trajecten ze al digitale fietsroutes hebben. Let wel, je zal geen bewegwijzering vinden op de routes zelf.

Ik zou zeker deze kaart aanschaffen, een aanrader (misschien wel een 'must' voor fietsen in Portugal),  en niet enkel gebruik maken van een (waarschijnlijk gedateerd) oud Nederlandstalig fietsboekje.

 

Voor het traject van Lissabon tot Porto bestaat er voor sommige delen wel een echte fietsroute (ook langs de kust). Dit is volgens mij ook de route van Eurovelo 1 op hun website.
De route gaat o.a. door de 'Pinhal de Leiria', een groot dennebos langs de kust dat enkele jaren geleden afgebrand is en toen was fietsroute afgesloten. Misschien even controleren of je er terug door kan.
De huidige bosbranden in Portugal zijn meer in het Noorden in binnenland, en hebben normaliter minder impact op fietsen langs de kust.

 

Dit bericht is gewijzigd 2 jaar geleden 2 keer door Frank
BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 21 juli 2022 13:28